Kritik

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Zdravotné poistovne a (ich) peniaze

Zdravotné poisťovne a (ich) peniaze

Každý platí do zdravotnej poisťovne niečo iné  a výstup z nej je rovnaký samozrejme to je princíp poistenia.

Poistenec č.: 1 z minimalnej mzdy cca 600 eur ročne

Poistenec č. 2 plat cca 1000 eur mzdy cca 1600 eur ročne

Poistenec č.: 3  nezamestnaný  štát za neho platí cca 32 eur/ mesiac.

1, Prídu všetci traja do nemocnice ležať z rovnakou diagnózou tak dostanú rovnakú posteľ žiadna výnimka, že som zaplatil o 1000 eur viac.

2, Predpise lekár tabletky do lekárne tak každý doplatí rovnako.


Nebolo by omnoho spravodlivejšie aby každý (zamestnaný) zaplatil z minimálnej mzdy zdravotnej poisťovni a ten čo ma priemernú mzdu tak by tu 1000 cku odviedol na účet o ktorom by mohol rozhodovať sám. Keď tu štát dokázal vytvoriť pre každého podnikateľa účet v štátnej pokladni nemal, by byť ani problém vytvoriť účet pre každého poistenca. Ak chce luxus tak ma tam kredit a pri jasnom cenníku čo koľko stojí by nemal problém doplatiť si za lepšiu posteľ. Určite by sa zvýšilo aj na doplatok za lieky atď.

Tak teraz nevidím motiváciu podnikateľov aby zvyšovali mzdu aj tak každý dostane to iste.  Mohlo by to byť označenie aj farebne na kartičke poistenca.

Ďalší problém je preventívna prehliadka a PN-ka ak ju niekto zanedbáva tak by mu poisťovňa automaticky mala pohybovať poistnou sumou. Však je to pekný príklad pri PZP aut. Ako poisťovne dávajú bonusy. Pokiaľ je pevná suma tak to je aj jedno čí tu mame jednu poisťovňu a čí sto. 

Nemal by byť problém poisťovňami raz ročne vystaviť kartičku poistenia s farebným onačením.


politika | stály odkaz

Komentáre

  1. jedna poistovna
    ja si osobne myslim, ze riesenim nedostatku financii by bolo skor to, ze bude len jedna poistovna, ktora nebude vytvarat takzvany "zisk". Je predsa uplna nehoraznost, ze z povinne odvedenych penazi si sukromna poistovna vezme cast (nam na mysli okrem percent urcenych na prevadzku poistovne zo zakona, proti comu absolutne nic nenamietam), ktoru nazve drzo ziskom. To sa to potom podnika. Tiez by som chcel mat firmu, kde mi ludia budu povinne posielat peniaze a ja sam si urcim, kolko z nich si vezmem na auto, chatu, dovolenky... A nieco z toho pouzijem na podnikanie, aby sa nepovedalo. A zvlast, ked su nasledne platene sluzby v zdravotnictve na podstatne horsej urovni, nez boli za socializmu.
    publikované: 31.05.2014 07:54:26 | autor: honza-osiku (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014