4 väčšie vajcia, 270 g kryštálového cukru, 180 g rozpusteného masla, 115 ml olivového
oleja, 155 ml mlieka, zrnká z 1 vanilkového struku, 400 g hladkej múky, 1 a 1/2 KL prášku
do pečiva, štipka soli, kôra z 2 citrónov (alebo pomarančov), 600 g červeného alebo
ružového hrozna
Postup: Vajíčka s cukrom rozmiešame na hustý krém, pridáme roztopené vychladnuté
maslo, olej, mlieko, vanilku a dobre premiešame. Prisypeme múku premiešanú s
práškom do pečiva a soľ. Potom do cesta primiešame nastrúhanú citrónovú (alebo
pomarančovú) kôru a cesto necháme asi 10 minút odstáť, aby múka nasiakla tekutinou.
Do cesta vmiešame 1/3 hroznových bobúľ , vylejeme do formy a pečieme asi 10-15 minút.
Potom koláč z rúry vyberieme a navrch husto poukladáme zvyšné bobule hrozna. Mierne
ich do cesta zatlačíme a pečieme asi 50 minút do ružova. Upečený koláč necháme
vychladnúť a nakrájame.
Kremeš
- 500 g lístkové cesto
- 1 l mlieko
- 4 ks zlatý klas
- 150 g cukor kryštál
- 2 ks vanilkový cukor
- 2 ks vajcia
- 500 ml smotana na šľahanie 33%
- 2 ks stužovač šľahačky
- 100 g čokoláda na varenie
Komentáre